Geef de Blauwe Schuur een zwembad, 56 deelnemers, 5 klokkers, 2 kaartjes lopers, 2 juryleden, 2 ploegleiders, 2 omroepers en een scheidsrechter en voor je het weet ben je 67 persoonlijke records, 29 nieuwe eerste tijden, 3 clubrecords en een all time record later. Ik betwijfel ten zeerste of er ooit een succesvollere editie van een clubkampioenschappen is geweest dan deze, en al was er een succesvollere editie, dan is dit geweest in een tijd dat de meeste deelnemers nog niet geboren waren. Desalniettemin, tijd voor een uitgebreide samenvatting.

Vrijdag 17 juni 2022 17.55, de eerste vrijwilligers zijn al de hele dag druk in de weer met de voorbereidingen voor het zwemkamp en wandelen de deuren van ’t Gastland binnen, nog niet wetende hoe de combinatie clubkampioenschappen/kamp gaat bevallen. Als een geoliede machine weet iedereen wat hij of zij kan doen om bij te dragen aan het soepel verlopen van deze wedstrijd. Zo stonden Thijs en Lieke precies op het goede moment klaar om de lijnen naar de overkant te zwemmen. In de jurykamer werd de laptop opgestart zodat Barbara en Cindy alvast konden wennen aan de startlijst. Elizabeth en Thea waren hun benen aan het opwarmen voor het lopen van de kaartjes en Tom was op zoek naar de microfoon om zijn stem op te warmen. De oplettende kijker had Daan al op de tribune zien zitten en hij voegde zich snel bij de overige klokkers Klaas, Eric, Adrie, Daphne en scheidsrechter Frank. Ook dit team was er klaar voor. Op de tribune was het ondertussen zo druk geworden dat met het oog op overbelasting en een hossende menigte gekozen werd om het publiek ook beneden een plaatsje aan te bieden. Gonny en Lilian keken hun ogen uit naar de deelnemers; “kennen we alle namen eigenlijk wel?”, hoor ik ze denken. Ondertussen is het 18.30, “willen alle zwemmers het water verlaten?”. Marcel schrikt, springt in het water en hoopt nog een paar banen te kunnen zwemmen. Tom is onverbiddelijk en roept hem tot de orde: “Ook jij Stalenhoef”.

Kevin, Alexander, Lotte, Madelief, Zoë, Dieuwke, Pieke en Annemijn mogen dit jaar voor het eerst meedoen met het volledige programma. Vanaf 11-12 jaar moeten zij het programma van 25m vlinderslag, 50m rugcrawl, 50m schoolslag en 50m borstcrawl afwerken. Dit deden ze met verve, ondanks dat het voor een aantal van hun de eerste keer was dat ze deze afstanden moesten zwemmen. Veteranen Kevin, Pieke en Madelief zwommen nu nog een tikkeltje te hard om concurrentie te hebben, maar dat zal na volgend seizoen zo maar eens anders kunnen zijn. We zijn er misschien aan gewend, maar het blijf bijzonder om te vermelden dat Pieke 4e zou zijn geworden bij de senioren dames door 2 clubrecords uit de boeken te zwemmen.

In de categorie jongens 13-14 jaar stond er geen maat op Xander. Dit was voor een deel te danken aan de vrijetijds zwembroek waarmee Lotfi mee aan de start stond waarbij hij zeker enkele seconden heeft verloren. Echter zien we Lotfi helaas de laatste tijd ook niet heel veel meer trainen. Hopelijk is dit weer een leuke motivatie om vaker te komen! Xander snelde naar 4 PR’s en een mooie eindtijd van 128.29, goed voor een top 10 plek bij de heren! Bij de meiden 13-14 jaar mocht Femke zich kronen tot clubkampioen. Zij zou met deze tijd 5e (!!) zijn geworden bij de senioren dames. Isabelle (Of Ies dacht ik ergens gelezen te hebben) en Carlijn complementeerden het podium. Samen met de leeftijd 11-12 jaar zijn deze meiden de toekomst van de vereniging en dat kan je zien aan de prestaties! Ze mengen zich nu al tussen de oudere toppers!!

De dunste bezette categorie is al jaren de leeftijd 15-16 jaar. Toetsweken, feestjes of “gewoon geen zin” zorgen ervoor dat medailles bijna gratis op te halen zijn. Je moet natuurlijk wel starten en dat deden ze met succes. Nergens werden er gemiddeld zoveel PR’s per deelnemer gezwommen. Maar liefst 13 van de 20 starts mondde uit in een persoonlijk verbetering, complimenten! Het podium bij de meiden bestond uit Carlijn (3e), Senya (2e) en Els (1e). De eerstgenoemde was in de voorbereiding vooral bezig met haar kleine zusje; “ik ben bang dat Isabelle sneller is”. Die angst bleek misschien terecht, maar jullie zwommen beide 3 PR’s! Jesse deed waar hij zijn hele zwem carrière al mee bezig is, steady zichzelf verbeteren zonder al te veel poespas. Zoals elk jaar vindt Julius voor de clubkampioenschappen een gaatje in zijn voetbalagenda en hij bood Jesse meer tegenstand dan hem lief was. Na de vlinder en schoolslag stond Julius namelijk nog op de hoogste trede, waar Jesse genadeloos toesloeg met een PR op de rug en borstcrawl. Orde op zake gesteld, beker binnen gehaald.

Afgelopen jaren heeft Michelle laten zien dat de beker voor dames 17-29 jaar naar huize Diepeveen gaat en dat ze het daarom bijna schriftelijk af kan doen. Een kwakkelende gezondheid gaf wellicht ruimte voor de rest van de deelnemers om er met de winst vandoor te gaan. Na een PR op de 25m vlinder wist de rest het, we doen mee voor de tweede plek. En ook deze tweede plek konden de meeste al wel invullen. Haar grote kleine zus Rosanne maakte een einde aan dit zwemseizoen met een mooie tijd op de 50m borstcrawl. Vanaf nu kan de blik volledig op het triathlonseizoen. Voor OdiLieke en Marieke was het de eerste kennismaking tegen de gezusters. Waar ze andere jaren de medailles konden verdelen door gevechten te hebben tot de laatste honderdsten (het jaar 2019 scheidde 14 honderdsten de nummer 1 en nummer 3), was de derde plek nu het hoogste haalbare. Lieke ging er met de laatste podiumplek vandoor. Wat niet onopgemerkt mag blijven is de blijdschap van Joyce na het verbeteren van haar PR op de 25m vlinderslag. Gefeliciteerd! Bij de dames 30 jaar en ouder bleek Esther een klein maatje te groot voor Anja. Voor Esther is het hopen dat Debby en Jantine volgend jaar weer meedoen. Anja zwemt sinds jaar en dag het hele setje afstanden tussen de 181 en 182 seconden en zo ook dit jaar, 182.68. Als je maar consequent blijft trainen verlies je geen snelheid!

Bij de haantjes 17-29 jaar waren er 4 deelnemers. Alano zag afgelopen jaar al aankomen dat hij met Dirk en Joep moest starten en heeft met man en macht gewerkt aan zijn spieren om niet in het niets te vallen. De onderlinge tussenstand op de clubkampioenschappen tussen D&J staat op 2-3 en Dirk was getergd om hier weer een gelijkspel van te maken. 3 PR’s en een puike eindscore van 110.82 seconden had hij er voor nodig om het doel te bereiken. Ik ben benieuwd of de mijlpaal van 110 seconden volgend jaar verbeterd wordt! En owja, Teeuwes deed ook mee in de Speedo slip van zijn vader.

De grootste categorie is de heren 30 jaar en ouder. Dit jaar met een debutant met voor Blauwe Schuur begrippen imposante zwemgeschiedenis. Helaas was Erik enkele weken voor de wedstrijd van de trap gevallen waardoor hij zijn klasse nog niet tentoon heeft kunnen stellen. Desondanks zorgde zijn aanwezigheid bij Jelle voor een extra motivatie in de trainingen wat zich uitbetaalde in 2 PR’s, een clubrecord en een verbetering van het clubrecord van de totaaltijd wat nog op naam van Martijn Nieboer stond die er destijds 106.29 seconden over deed. 104.64 seconden is nu de nieuwe richttijd. En waar Anja al jaren dezelfde tijden zwemt, heeft Marcel wederom zijn klasse laten zien door te pieken op het juiste moment. 4 seconden sneller dan 2020 en 2 seconden sneller dan vorig jaar is met oprecht een zeer goede prestatie en laat zien dat er progressie is! Koert verbeterde zichzelf ook ten opzichte van vorig jaar en kon zo nipt voor de van Covid herstellende Jeroen blijven. De volgende namen die genoemd moeten worden zijn JorritFrank en Mathieu. De eerstgenoemde voelde voor het eerst sinds 2018 weer eens het zwemwater door zijn manen stromen en met succes. Hij kon de fanatieke Frank en Mathieu achter zich houden. Zij tekenden voor de plaatsen 6, 7 en 8 op de lijst.

Er mist nog 1 overzicht in deze samenvatting en dat zijn de alleskleinsten van onze vereniging. De jongens en meisjes van 6 tot 8 jaar en van 9 tot 10 jaar zwemmen programma bestaande uit 25m schoolslag, 25m rugcrawl en 25m borstcrawl. Seph is met zijn 6 jaar en 246 dagen de jongste deelnemer van de wedstrijd. Hij liet zien dat hij in het afgelopen jaar veel heeft geleerd van trainers Rosanne en Joyce en na 2 mooie PR’s kon hij de beker ophalen.

Bij de meisjes 6-8 jaar (ook wel de groep van “de zusjes van”)waren er meer deelneemsters en eindigden de nummer 1 en 2 maar 2 seconden van elkaar vandaan! Met mooie PR’s voor Joie (zus van Seph), Elin (zusje van Micha), Feline (zusje van Roos), Jikke (zusje van Juun), Lieke (zusje van Thijs) en Amy (zusje van Kevin) en geen diskwalificatie mag gezegd worden dat de meiden het super goed gedaan hebben! De laatste plek was voor de jongste (Jikke) van Daalen van de Blauwe Schuur. Met 7 leden zorgen zij ondertussen voor bijna 10% van de contributieopbrengst. Dank hiervoor! De derde plek was uiteindelijk voor Elin die met ijzersterke schoolslag zelfs nog even aan de leiding ging. Een schoolvoorbeeld voor enthousiasme en wilskracht was voor Joie die daarmee de tweede plek binnenhaalde. Amy deed waar ze het beste in is, mooi en netjes zwemmen en dat gaf haar een verdiende nummer 1 plek!

Bij de jongens 9-10 jaar blijkt dat de competitiestrijd uit de trainingen terug te komen in de wedstrijd. Met iets meer dan 10 seconden tussen de nummer 1 en 5 kan je zeggen dat het erg spannend was. Thijs wist zich niet te verbeteren tijdens deze wedstrijd en dat bracht hem naar een 5e plek. Micha “precies op tijd starten!” Stalenhoef profiteerde van een scheidsrechter die met het goede been uit bed was gestapt en eiste de 4e plek op. Op het podium mocht Falco plaatsnemen op de 3e plek, een mooi resultaat van de trainingen! Enkele seconden voor Falco waren debutant Levi en Thijmen in gevecht voor het goud. Echter was er geen kruit opgewassen tegen de 3! PR’s die Thijmen op het scorebord wist te brengen. Levi mocht zo zijn zilveren medaille ophalen en de beker ging naar Thijmen! Bij de meisjes was het Berit die er met de winst vandoor ging. Samen met Juun (2e), Serva (3e) en Roos (4e) was deze categorie goed voor 10 PR’s wat het daarmee de categorie maakt waar de grootste stappen zijn gezet! Ga zo door meiden!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x