Wedstrijdzwemmen, hoe werkt dat nu precies?

Vooraf aan het nieuwe seizoen leek het ons zinvol om voor zowel de nieuwe leden als de ervaren leden een uitleg te geven over het wedstrijdzwemmen. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan de meeste leden vermoeden:

De competities waarin DBS uitkomt zijn de volgende:

 • Landelijke Competitie
 • Vallei ’25
 • jeugwedstrijden
 • masterwedstrijden
 • Lange afstandwedstrijd driebergen (200+400m)
 • Kikkerwedstrijden
 

Landelijke Competitie

De landelijke competitie is een grotere competitie. Zoals de naam al doet vermoeden, doen hier verenigingen uit het hele land aan mee. Deze competitie is te verdelen in de volgende klassen:

 • Eredivisie
 • Eerste Divisie
 • Klasse A
 • Klasse B
 • Klasse C

Door het goede presteren van de zwemmers is DBS gepromoveerd en zullen we uitkomen in de B klasse. Een vereniging met onze trainingsmogelijkheden en ambities hoort daar ook thuis. 


Eindstand vorig seizoen:

Tweede klasse C – goed genoeg voor promotie 

Stand huidig seizoen:

Seizoen nog niet begonnen (start 1 oktober) 

Vallei ‘25

Deze wedstrijden worden georganiseerd door VZC uit Veenendaal. Het gaat om vijf wedstrijden in het seizoen en deze zijn bestemd voor de beginnende zwemmers. Er worden alleen afstanden van 25 meter gezwommen en er wordt geen stand bijgehouden. Bij deze wedstrijden ligt de nadruk op het aanleren van de wedstrijdroutine en alles wat er bij komt kijken. Als een zwemmer of zwemster op zowel de 25 meter schoolslag, borstcrawl als rugslag onder de 25 seconden heeft gezwommen krijgt hij of zijn een Vallei ’25 diploma en mag dan niet meer deelnemen aan deze wedstrijden. Dit lid is dan klaar voor het grote werk!

Kikkerwedstrijden

Dit zijn wedstrijden die altjd in Soest plaatsvinden. Je kunt je hier individueel inschrijven voor afstanden. We doen alleen nog mee aan de langere afstanden van deze set wedstrijden. Er kunnen meestal medailles worden gewonnen!

Puntentelling Landelijke competitie

De grote vraag is nu: hoe werkt het precies? Hoe wordt het klassement opgemaakt en waar moeten we goed op letten? De belangrijkste regel is de volgende: 1 seconde = 1 punt Als iemand op de 50 vrij bijvoorbeeld een tijd zwemt van 0.32.65 minuten, dan levert dit 32,65 punten op. Zwemt een ander op de 200 wissel een tijd van 3.01.88 minuten, dan levert dit 181,88 punten op. Zwemt een estafetteploeg op de 4 x 100 vrij bijvoorbeeld 4.35.38 minuten, dan levert dit 275,38 punten op. Een wedstrijd bestaat altijd uit een aantal vooraf vastgelegde programmanummers. Van al deze programmanummers worden de nummer 1 en de nummer 2 van elke vereniging opgeteld. Dit totaal + de punten van eventuele estafettes levert de uitslag op. De bedoeling is hier natuurlijk om zo min mogelijk punten te halen.

Nu komt het wel eens voor dat door ziekte of afzeggingen voor een bepaalde afstand in een bepaalde leeftijdsgroep maar 1 zwemmer is die mee kan doen. Toch moeten er dan punten toegekend worden aan een tweede zwemmer die er niet is. Deze zwemmer krijgt dan een vervangende tijd, die altijd erg hoog is en dus veel punten oplevert. Hieruit blijkt dat zwemmen een echte teamsport is en dat net als bij voetbal zonder een volledig team geen goed resultaat neergezet kan worden.

Ook hebben we als zwemmers te maken met diskwalificaties. Als een zwemmer gediskwalificeerd wordt door zich niet aan de regels te houden, komt er een diskwalificatiecode achter zijn of haar naam te staan. Voor al deze codes staat een bepaald aantal strafseconden dat bij de tijd opgeteld wordt. In het ergste geval kan zelfs een vervangende tijd gegeven worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als niet de goede slag gezwommen wordt. Ook bij een valse overname op een estafette wordt een vervangende tijd gegeven. Dit levert in dit geval erg veel strafpunten op en is dus niet gewenst.

Om het makkelijk te maken verschilt te puntentelling van de Regio Oost Competitie met die van de Landelijke competitie. Bij de Regio Oost tellen zoals eerder vermeld op alle programmanummers de nummer 1 en 2 van elke club mee. Bij de Landelijke competitie telt bij de senioren vanaf 16 jaar alleen de nummer 1. Bij alle leeftijdsgroepen onder de 16 jaar tellen ook hier de nummer 1 en 2. Met andere woorden: de jonge leden zijn het allerbelangrijkst!

© 2021 Zwemvereniging de Blauwe Schuur – Rhenen info@zvdbs.nl

Post Views: 76