ONMK 4 t/m 7 mei

Donderdag, Vrijdag, Zaterdag en Zondag konden Masters over heel de aardbol deelnemen aan de Open Nederlandse Master Kampioenschappen in Amersfoort. Het ONMK is een groots zwemfestijn voor iedereen ouder dan 20 jaar. Lange afstanden maar ook de sprintafstanden kan je zwemmen tijdens het weekend. Elektronische tijdwaarneming, je naam op een scherm met daarbij gelijk je gezwommen tijd, gemeten reactietijd, het ‘officiële’ startsignaal in plaats van het fluitje, een inzwembad… Het ONMK heeft het allemaal.

Jeroen was de absolute strijder van het weekend: Op vrijdag begon hij met de afstanden: 100 vlinder en 200 school. Zijn tijden (1:07,63 en 2:53,17) waren absoluut uitstekend voor een race op lange baan. Zaterdag zwom hij de 200 wissel, 50 vlinder en 100 school. En alsof hij nog niet genoeg had gezwommen, stond op zondag de 400 Wissel en 200 Vlinder (!!!) op het programma. Alle afstanden in een zeer nette tijd waarbij de 200 vlinder zelfs op z’n Jeroens, eindigde in een eindsprint van jewelste waardoor hij niet laatste eindigde van zijn serie maar nog twee zwemmers inhaalde in de laatste 15 meter.

Jeroen was niet alleen zelf zwemmer, ook coachte hij Jelle door de 800 vrij heen. Jelle had in november nog een mooi PR gezwommen van 10:10,60. Dit zwom hij bij de LAC in Veenendaal. Onder aanmoediging van de livestream-kijkende DBS’ers, zwom hij in lang bad naar een derde plek in een tijd van 10:09,18, wat dus betekent dat hij flinke vooruitgang heeft geboekt. Gedurende het weekend kwamen we er namelijk achter dat een 50 meter bad toch echt anders is dan een 25 meter bad.

Dit effect was vooral bij Rosanne goed te merken. De 50 vlinder die ze als eerst zwom op Zaterdagmiddag was een shock. Wat duurt het lang voordat de kant kwam!! Met een tijd van 2 seconden boven haar PR was ze dan ook best verontwaardigd…. Lonen de vele trainingsuren dan niet? Na meerdere afstanden te hebben gezwommen en ervaringen te hebben gedeeld met Jeroen, Jelle en andere zwemmers, kwam ze erachter dat het helemaal niet zo gek was en dat je uit het keerpunt dus best wel veel snelheid haalt. Al met al dus een tevreden weekend.

Jelle vond het 50 meter bad ook wel lang. Desalniettemin kon hij toch nog een 2e plaats bemachtigen op de 100 rug waardoor hij een zilveren medaille mocht ophalen. Jeroen ging ook niet met lege handen naar huis: twee keer een bronzen medaille: 200 school en 400 wissel. Lekker bezig!

Na die lange dagen in het zwembad, waren ze wel weer even klaar met de chloorlucht en strak zittende zwempakken. Het volgende ONMK (kort bad) hopen ze wel weer mee te doen. Misschien met wat meer Masters? Zou gezellig zijn

Jeugdwedstrijd deel 3 – 13-05-2023

Van de Masters maken we een sprong naar de jongste leeftijdscategorieën: Jeugd en jonger. 11 zwemmers van DBS deden mee aan de wedstrijd in Wageningen waar ook eremetaal te verkrijgen is.

Feline mocht de wedstrijd aftrappen met haar debuut op de 50 meter vrije slag. Dit betekende dat het ‘koprol-keerpunt’ goed moest worden uitgevoerd. Ze had vrijdagavond al goed geoefend dus het moest en zal goed gaan. Ondanks al de spanning in het lichaam, zwom ze meteen al een tijd onder de 1 minuut (59,68)! Dat is echt knap. Feline zwom ook de 25m vlinderslag waarbij ze gelijk eremetaal mee naar huis mocht nemen. 2 debuten in 1 wedstrijd en dan meteen dit resultaat, dat is toch fantastisch?

Zus Roos ging ook lekker. Ze zwom 5 seconden van haar 50m vrij tijd af, en behaalde een derde plek op de 50m rug wat tevens ook haar debuut was. Zusjes Westra, wat zit er nog meer in het vat? We zijn benieuwd naar jullie komende prestaties!

Als je Roos zegt, dan zeg je ook Serva. Samen met Lotte dacht zij: Hmm, ik ga die 4 baantjes eens proberen. Serva en Lotte debuteerden beiden in de 100 vrij, en hoe?! Allebei in een eerste plek. Tjonge jonge, het kan niet gekker. Voor Lotte was dit debuut nog niet genoeg en wilde ook voor het eerst de 50 vlinder zwemmen wat ze ook meteen met verve deed: een zilveren medaille mocht mee naar huis. En dit zelfs terwijl ze nog maar een klein minuutje had om haar badmuts en duikbril op te doen en naar het startblok te rennen… Zo zie je maar, je hebt niet altijd een goede voorbereiding nodig om goed te zwemmen!
Serva nam ook nog een bronzen medaille mee op de 50 school, en dat terwijl ze niet eens een PR zwom…

Als we het over eerste plaatsen hebben, kijken we naar Lieke en Amy. Lieke won de 50 vrij en de 25 school. Lieke, is de volgende vallei 25 dan de laatste voor jou? Een tijd van 25,39, geeft aan van wel . Amy werd eerste op de 50 vlinder en tweede op de 50 vrij. Ik kan me niet voorstellen dat jouw prijzenkast nog niet uitpuilt. Trainingsmaatje Joie heeft de afgelopen weken te kampen gehad met oorpijn, extra knap dat ze vandaag mee deed! Weer even het trainingsritme vinden en dan komt de progressie wel weer.

Meisjes

Zo, alle meisjes gehad? Ja, dan gaan we naar de jongens want die hadden we ook! Maar liefst 4 stuks. Precies goed voor een estafette, maar daar komen we zo nog op. Thijmen en Robin zwommen naar de eerste en tweede plaats op de 50 vrij zonder een PR te zwemmen. Kevin daarentegen kon tijdens het zwemmen uit zijn neus eten en dan won hij nog, maar dat vond hij niet genoeg. Hij verbeterde zijn beste tijd van 39.99 naar 38.66! The man of the match is zonder twijfel Thijs. Hij durfde het aan om de 50 vlinder weer eens te proberen na de vorige keer gedisd te zijn doordat hij zijn armen niet volledig over het water heen kreeg. Uit betrouwbare bronnen heb ik gehoord dat Thijs niet alleen bij de Blauwe Schuur aan zijn armkracht heeft getraind om ervoor te zorgen dat hij eindelijk een tijd kon neerzetten. Nou Thijs, trainen loont hoor: niet gedisd en een tijd van 57,78 was de traktatie van het harde werk. Super gedaan Thijs! En alsof dat nog niet genoeg was ging hij ook nog met eremetaal naar huis op de 50 meter schoolslag. Net achter Thijmen, tikte hij aan in een tijd van 52,72 wat een mooi PR betekende. Thijmen tikte dus als eerste aan in een tijd van 51.38. Kevin vond dat er meer medailles bij moesten dus besloot om een PR te zwemmen op de 50 vlinder en daarmee de magische grens van 50 seconden te evenaren. Poe poe, hard hoor.

En dan het moment suprême. Dé estafette waar de hele wedstrijd naar uit werd gekeken. De 4x50m vrij voor Jongens onder de 12 jaar. Aan official Wouter (vader van startzwemmer Thijmen) kon het niet liggen. Het belangrijkste: Niet voor het fluitsignaal starten en niet te snel overnemen. Met deze instructies wat het easy peasy, lemon squeezy voor de boys. Na Thijmen, zwommen ook Thijs, Robin en Kevin een fantastische 50 vrij waardoor de eindtijd van 2:54,82 als kersvers clubrecord in de boeken mag worden geschreven. Gefeliciteerd jongens!

Onder leiding van top-ploegleiders Gonny en Lilian moesten de kids na een wedstrijd van ruim 2,5 uur nog wachten op hun eremetaal. Pas om 20:45 uur, konden ze hun weg naar huis opzoeken en het welverdiende bed induiken. Wie heeft er allemaal met hun medaille onder hun kussen geslapen? ;p

Tot de volgende!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x