Marcel Stalenhoef voor de 300-ste keer te water in wedstrijdverband

Ja, dat leest u goed. Het selecte clubje van DBS-leden met 300 of meer wedstrijden heeft er een lid bij! Op zaterdag 28 januari 2023 zwom Marcel Stalenhoef namelijk zijn 300ste wedstrijd voor DBS! Dan is het natuurlijk tijd om daar een heldenepos aan te wijden in de ooit door Jorrit van Ingen opgezette traditie.

Dan nemen we onze trouwe lezers natuurlijk mee naar de start van deze wedstrijdcarrière die in 1988 begon met een destijds 7-jarige Marcel. De begindagen van zijn zwemcarrière kunnen vrij kort worden samengevat: Marcel won vrijwel elke wedstrijd waar hij aan meedeed. Met van jongs af aan al een enorme schoenmaat en enorme kolenschoppen was hij ook in de wieg gelegd voor het zwemmen. De Blauwe Schuur was nog een hele andere club dan zoals we hem nu kennen. De club was een recreantenvereniging waar een wedstrijd of 6 per seizoen werd gezwommen tegen lokale clubs uit de buurt zoals Larsheim uit Leersum, Poseidon uit Scherpenzeel, Woestduin uit Doorn, De Haaien uit Leusden etc. Veel van deze clubs hebben het hoofd niet boven water weten te houden en zijn inmiddels ter ziele. Ook DBS scheerde begin jaren ’90 langs de rand van de afgrond met een ledenaantal dat onder de 40 was gezakt enkele jaren na de verhuizing van Amerongen naar Rhenen. Mede dankzij Marcel kon het noodlot toen ternauwernood worden afgewend. Destijds nog maar als tiener pakte hij veel vrijwillige taken op om de club in leven te houden zoals onder meer clubblad “De Plons” en het trainerschap van de jeugd. De club krabbelde weer een beetje op en het ledenaantal steeg gestaag weer naar acceptabele aantallen. Op de wedstrijden trof Marcel iets meer concurrentie en hij werd zelfs af en toe verslagen door clubgenoten als Bob en Paul van Daalen. Een sneller PR op om het even welke afstand werd echter nooit getolereerd. Marcel werd op de schoolslag ooit bijna voorbijgestreefd door Paul en Bob. Hij trainde toen gewoon enkele weken alleen op deze slag en bracht de verhoudingen weer waar ze hoorden bij de eerstvolgende wedstrijd. Het typeert zijn eergevoel.

Met de club weer in bloei werd onder trainer Henk Roskam een andere weg ingeslagen begin jaren 2000. De club ging meedoen aan verschillende competities en ineens moesten er afstanden verder dan 50 meter worden gezwommen. Iets wat in de jaren ervoor echt zeer ongebruikelijk was. Marcel was in die tijd het onbetwiste boegbeeld en de kopman van DBS. Hij kon meteen meedoen om de prijzen tegen veel sterkere tegenstanders dan we gewend waren. In deze periode veroverde hij een karrenvracht aan clubrecords en ereplaatsen en zwom menig estafette naar een eerste plaats als slotzwemmer. In deze periode was er geen DBS’s er die hem kon verslaan.

Opmerkelijk aan Marcel is dat hij uitstekend oog voor detail heeft als het op zwemtechniek aankomt, dit fantastisch kan overbrengen op zwemmers in alle leeftijden, maar zijn eigen PR’s hoefde je hem niet te vragen. Namen van kinderen? Nog steeds lastig. Hoe de zwemcompetitie precies werkt? Geen flauw idee. Dit typeert ook de weg die hij binnen de club heeft bewandeld. De mensen en de saamhorigheid stonden altijd voorop. Dat maakt van Marcel ook één van de onmisbare bewakers van het Blauwe Schuur-DNA. Een monument waarop je kan terugvallen en leunen als het allemaal even wat minder lekker loopt.

De Blauwe Schuur, dat is Marcel en Marcel, dat is De Blauwe Schuur. Want behalve de mooie zwemprestaties leerde hij ook zijn vrouw kennen bij de club. Er kwam een prachtig gezin uit voort met weer een nieuwe generatie DBS zwemmers. Prioriteiten werden verlegd en nieuwe talentvolle zwemmers stonden op binnen de club. Zijn alleenheerschappij in het wedsrijdbad was ten einde. Het stokje werd overgedragen aan de nieuwe generatie. Toch was er altijd één moment in het jaar waarop hij zijn klasse nog even toonde: Tijdens de clubkampioenschappen. Het duurde tot 2021 voordat Marcel eindelijk een keer werd verslagen! 32 jaar lang niet geklopt worden mag met recht een buitenaardse prestatie worden genoemd!

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en bleef Marcel af en toe een wedstrijdje mee pakken. Zo ook 28 januari 2023. De club doet het weer ouderwets goed in de competitie en Marcel is nog altijd een belangrijke schakel in de herenestafetteploeg. Nog even zenuwachtig als in 1988 staat hij aan de start en levert nog altijd een puike prestatie af. De race wordt geanalyseerd en nog steeds worden verbeterpunten gesignaleerd. Dat maakt het spelletje ook op latere leeftijd nog altijd zo leuk! Bij DBS ga je eigenlijk gewoon nooit met pensioen. Zeker niet als je Marcel Stalenhoef heet. Dat wordt simpelweg niet geaccepteerd…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
Jeroen
1 year ago

Marcel is een goede herderrrrr! Marcel hij is overal!!!!

Rosanne
Rosanne
1 year ago

Woehoeee, Marceeelll!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x