Verslag Soester Kikkersprint 10-10-2020

Onder toeziende ogen van coaches Marcel en Rosanne zwommen Koen, Pieke, Carlijn (ter Haar), Senya, Kevin en Thijs naar ontzettend mooie tijden. Voor Kevin en Thijs was het de eerste echte ‘grote mensen’-wedstrijd waarbij ze voor het eerst geen medailles konden winnen. Dat laatste maakte dat ze beiden even van hun apropos waren. Geen medaille?! Waarom doe je dan mee…?!

Gelukkig konden ze dit issue van zich afzetten en zwommen ze beiden 2x 2 PR’s. Deze afstanden betroffen de 25 vrij en de 25 rug. Goed gedaan jongens!

Pieke en Carlijn mochten starten op dezelfde afstanden maar zwommen beiden ook nog de 100 wissel. Pieke snelde op de 25 meters 2x een seconde van haar PR af wat automatisch ook betekent dat ze haar eigen clubrecords weer aanscherpt. Daarbij is het noemen nog waard dat ze met haar 15,62 sec op de 25 vrij, al sneller is dan het clubrecord voor meisjes onder de 12 jaar. (Patricia Rijkse, 15,77, 16-06-2006, Rhenen). Bij ingang van 2021 zal Pieke tot deze leeftijdscategorie horen en zullen daar naar verwachting weer vele clubrecords gaan sneuvelen. Dit belooft wat voor de statistieken!

Maar goed, Pieke is ook maar een mens. En de mens maakt wel eens een foutje. Zo ook Pieke. Pieke maakte namelijk zichtbaar iets te veel slagen onder water tijdens het keerpunt van rugcrawl naar schoolslag tijdens de 100 wissel. Helaas een diskwalificatie tot gevolg. Iets voor de trainers om even op te letten!

Carlijn is ook weer een jaartje ouder en wijzer geworden. Na een coronaperiode zonder wedstrijden waarin ze weer een paar centimeter de lucht in is geschoten, snelde ze op de 25 meters twee keer naar een mooi PR. Helaas op de 25 meter rugslag nog net niet onder de 25 seconden.

Haar 100 wissel was uitzonderlijk. Mede door het letten op technisch goede keerpunten, zwom Carlijn maar liefst 11 seconden van haar PR af. Chapeau!

Koen en Senya zijn al wat jaartjes ouder dan de vier bovengenoemde zwemmers. Daarom stonden voor hen 50 vlinder, 100 vrij en 50 school op het programma. Koen en Senya hadden van tevoren met Rosanne hun raceplan besproken. Zij zouden niet zo zeer gaan focussen op snellere tijden maar vooral op de indeling van de race en het technisch beter uitvoeren van hun slagen. Dit ging super! Bij Koen lag de nadruk vooral op de indeling. Koen heeft namelijk vaak de neiging om ontzettend hard van start te gaan om vervolgens de laatste baan volledig in te storten. Daarom had Koen zich voorgenomen om toch iets in te houden tijdens de eerste banen van zijn races om nog net wat meer over te hebben aan het eind. Deze indeling leidde tot twee hele mooie PR’s op beide 50 meters. De 100 vrij had Koen nog nooit gezwommen in wedstrijdverband maar mede ook door een goede indeling, zwom hij naar een tijd van 1:30,66. Goed gedaan Koen!

Senya was de meest ervaren zwemmer van het hele stel en had haar focus vooral gelegd op goede keerpunten maken. Op zoek naar perfectionisme zwom Senya naar prima tijden en kan ze met een stukje meer ervaring weer op weg naar PR’s. Mooi gezwommen meid!

Nadat sessie 1 tot een einde was gekomen, werd er plaats gemaakt voor de ‘oudere’ groep. Alano, Jesse, Marieke, Jeroen, Michelle, Esther en Rosanne kwamen naar Soest om weer eens even te kijken wat een periode van Corona met hun zwemtijden heeft gedaan. De conclusie: het lijkt wel alsof ze een rustperiode even nodig hebben gehad want de PR’s vlogen om de oren.

Vorige week konden ze hun skills allemaal alvast testen tijdens de landelijke competitie in Baarn. Daar hadden Alano en Jesse hun PR’s op respectievelijk de 50 school en de 50 vlinder al verbeterd. Alano kwam weer gevaarlijk dichtbij met een tijd van 40,68 en Jesse deed een apart kunstje door na vorige week al 3 seconden van zijn beste tijd af te happen er vandaag nóg eens twee seconden vanaf te zwemmen. Dit betekent dat Jesse in twee weken tijd, 5 seconden van zijn 50 vlinder heeft afgesmeten. Zeer knap! Alano snelde trouwens ook naar een hele rappe tijd van 34,68. Jesse vond dit toch echt niet kunnen en wilde Alano een lesje laten leren op de 100 vrij. Onmogelijk dacht iedereen want Jesse’s PR was twee seconden langzamer dan die van Alano. Maar jullie weten dat Jesse al iets anders heeft bewezen vandaag. Vol goede moed zwom Jesse een serie eerder dan Alano een tijd van 1:11,85. Wederom weer een hap van bijna 3 seconden. Hier moest Alano nog maar aankomen. Met een PR van 1:12,32 wachtte Alano op het startsignaal. Na een prima race tikte Alano aan en was het vertrouwen op de tijden van coach Jelle totdat de uitslag online zou verschijnen. En wat voor een uitslag! Alano zwom een tijd van 1:11,83! 2 hondersten, beste lezers, 2 hondersten sneller dan Jesse. Wat een fantastische strijd! Jullie kunnen elkaar nog naar mooie hoogtes brengen jongens!

Jeroen en Marieke begonnen steady aan de wedstrijd. Jeroen zwom een mooie 30’er op de 50 vlinder wat naar zijn zeggen niet hard genoeg was waarop ik zou zeggen, Jeroen, je zwemt niet meer bij VZC, deze tijd is hartstikke snel voor DBS-begrippen ;). Marieke zwom zelfs een PR van een halve seconde, nice! Helaas voor beiden was daarna de koek op. Marieke had geen fut meer en bij Jeroen schoot het na de start van de 100 vrij in zijn rug waardoor hij twee afstanden op uitzwemsnelheid heeft moeten zwemmen. Helaas, volgende keer beter!

Dames Michelle, Esther en Rosanne hadden er weer zin in. Benieuwd naar wat de coronarustperiode zou hebben teweeggebracht, stonden zij vol goede moed aan de start. De 50 vlinders van de meiden waren hartstikke prima met evenaringen van hun PR’s. Esther en Rosanne verschenen vervolgens aan de start van de 100 vrij. Terwijl Jeroen net door zijn rug was gegaan, was Rosanne net hersteld van zo’n zelfde rugblessure. Na twee weken niet kunnen sporten, bukken en tillen putte ze tijdens deze race een bak aan vertrouwen voor het komende seizoen door een tijd te zwemmen die maar 3 hondersten van haar PR af ligt. Esther zwom zelfs een fantastisch PR waardoor ze nu de magische grens van 1:10 is gepasseerd. Lekker bezig! Michelle liet de 100 vrij even schieten om te kunnen knallen op de 50 school. En dit lukte met verve. In een uitzonderlijk spannende race tussen Michelle en haar concurrente van de Duinkikkers snelde ze naar een klein maar mooi PR van 39,08. Dit betekent ook automatisch weer een aanscherping van haar eigen clubrecord. We kijken al uit naar die sub-39 tijd, spannend!

Kortom, het lijkt dat we allemaal niet te veel hebben geleden door even geen trainingen te zwemmen. Wel hebben we extra zin gekregen in de wedstrijden en zullen we zien waar de nieuwe trainingen ons gaan brengen. Tot de volgende!

Woman of the match: Carlijn ter Haar
Man of the match: Koen van Tricht

Verbeterde Clubrecords:

25 vrij MO10, 15,62, Pieke Beekhuis (oude record: 16,23, Pieke Beekhuis, 4-7-2020, Leersum)
25 rug MO10, 19,27, Pieke Beekhuis (oude record: 20,22, Pieke Beekhuis, 29-11-2019, Rhenen)
50 school Dames, 34,32, Michelle Diepeveen (oude record: 39,15, Michelle Diepeveen, 29-06-2019, Rhenen)