We mogen weer deel 55!

Het zwarte gat, ook wel de zomer genoemd, is eindelijk voorbij. We mogen weer wedstrijdzwemmen! Seizoen 2024-2025 is begonnen en dat is alweer het 55e(!) seizoen voor de Blauwe Schuur. Voor je het weet is het weer tijd voor een reünie. Eigenlijk voelde deze wedstrijd al een beetje zo, want het was lang geleden dat we in Tiel gezwommen hadden. Daarnaat ligt de nadruk van het seizoen tegenwoordig zo erg op de periode januari-april dat het wel een eeuwigheid geleden lijkt dat we onszelf hebben gehandhaafd in de B-competitie. Door de inzet van de technische commissie was één ding al duidelijk voor de wedstrijd goed en wel was begonnen; het wordt geen marathonwedstrijd van 4 of 5 uur zoals vorig jaar. In ieder geval veel dank hiervoor vanuit de zwemmers, ouders, vrijwilligers en iedereen die zich betrokken voelt!

Nu terug naar de wedsstrijd, we zijn doorgegaan waar we vorig jaar waren geëindigd: imponerende tijden en een en al gezelligheid. De wedstrijd begon met een mooie 2e plek in de 4×100 vrij estafette van Levi, Thijs, Kevin en Robin. De estafette’s zijn eigenlijk de belangrijkste onderdelen van de wedstrijd. De vervangende tijd (bij een diskwalificatie) levert zoveel strafseconden op dat je dat met de rest van het team bijna niet meer kan goedmaken. Een grote druk op de schouders van je jongens, maar gelukkig ging alles goed. Goede overnames, mooie tijden en fijne support vanaf de kant. Daarna was het aan de jeugd 11-17 jaar om de 100m wisselslag te knallen. Senya ging daarbij zo hard van start dat ze een pijnlijke schouder er aan overhield, beterschap! Het is goed om te zien dat de energie die deze groep stopt in de trainingen zich uitbetaald in grote happen van hun persoonlijke toptijden. Het schijnt ook dat ze na de wedstrijd gezamenlijk zijn doorgegaan met het nemen van grote happen bij de lokale gele M.

Amper opgedroogd van de estafette moesten Robin en Thijs zich alweer op het blok hijsen voor 100m rugcrawl. Opmerkelijk; Thijs zwom een bizar lakke race. De eerste 50m ging in 54.48 en de tweede in 54.49! Robin zwom zo snel dat hij volgens mij amper heeft kunnen genieten van deze mooie slag. Bij de meisjes waagden Julia, Joanne, Roos, Madelief, Serva, Lotte, Berit en Juun zich aan de 100m rugcrawl. Jullie lezen het goed, met 8 starts gaat het heel goed met het aandeel dames in deze leeftijdsklasse. Met een gezamenlijke tijdsverbetering van 66(!) seconden kan je wel zeggen dat ze elkaar goed weten te motiveren. Voor Joanne was het rugcrawl keerpunt nog onbekend terrein, maar daar gaan we dit jaar goed aan werken. Ga zo door dames! 

Bij de oudjes stond de 400 vrij en de 50 rug op het programma. De 400 vrij, een afstand die tussen sprint en duurvermogen in zit is lastig in te delen. Rosanne en Anouk besloten er een spannende race van te maken, maar uiteindelijk trok de laatste aan het langste eind. Helaas kwam ze net twee seconden te kort voor een tijd onder de 5 minuten, de volgende keer misschien?  Anouk ondervond dat de snelheid wel aanwezig is, maar het duurvermogen nog niet. Bij de heren had Jeroen het stukje duurvermogen iets te letterlijk genomen en zwom hij lekker op het tempo van zijn Ijsselmeertocht naar het einde. Voor Eelke was het een mooie duurtest die hem deed denken aan het roeien wat hij vroeger deed. Jelle trok zijn vorm uit het triatlon seizoen nog even door en noteerde een klein persoonlijk record.

De rugcrawl is normaliter een prooi voor Michelle. Vandaag was het anders, Anouk liet zien dat ze een gewaagde tegenstander is en snoepte het eerste clubrecord uit de handen van Michelle met een tijd van 34.02 Laatstgenoemde zwom overigens een zeer knappe tijd van 34.20 (0.02 boven haar PR) zonder dat ze de afgelopen weken goed heeft kunnen trainen vanwege een rugblessure. We zijn benieuwd waar ze samen de lat van dit seizoen gaan neerleggen! Voor Rosanne is de rugcrawl altijd een beetje een pijnlijke afstand. Door een klokfout wordt ze altijd in een sterke serie neergezet en is progressie lastig te peilen. De volgende keer op de seizoenstijd inschrijven! Bij de heren minder spektakel. EelkeJeroen en Jelle zorgden ervoor dat er mooie tijden op papier kwamen, maar geen uitschieters naar boven of onder. Wellicht waren ze zich aan het opladen voor het slotstuk. 

Waar de 400m vrije slag meer duurvermogen is dan sprint, geldt dat voor een 200m andersom. Echter, ga je te hard van start dan betaal je dat cash in de tweede 100m. De kunst om gereserveerd te beginnen het verval te beperken. Aan IsabelleKoenFemke en Senya de uitdaging om hier goed mee om te gaan. Jullie mogen trots zijn op de resultaten.


Koen
Isabelle
Femke
Senya

50m
0.35
0.38
0.36
0.37

100m
0.38
0.43
0.42
0.42

150m
0.39
0.45
0.43
0.47

200m
0.38
0.41
0.42
0.43

Conclusie
Prima verval, goede finish
Prima verval, sterke finish
Iets te snel gestart, goede finish
Pijnlijke schouder, wel sterke fnish

WhatsApp Image 2024-10-05 at 18.38.53

Voor Kevin en Levi stond er ook nog een individuele 100m vrije slag op het programma. Waar Levi in de estafette nog 1.29.36 noteerde, wist hij dit amper een uur later al te verbeteren naar 1.26.50! Kevin moest enkele seconden toegeven op de toptijd van de estafette. Misschien dat de vermoeidheid nog in de armen zat of was hij aan het sparen voor de andere afstanden?

Bij de dames was het de beurt aan Carlijn en Raisa. Helaas voor deze twee dames wist ging er een  Stalenhoef hier met de winst ervandoor en dan niet een van de vele bij de Blauwe Schuur, maar nu van Vahalis. Een dominante zwemfamilie. Onze dames zwommen naar een mooie 2e en 3e plek met een mooie strijd in de eerste 50m. Carlijn was net iets sneller met een tijd rond haar PR. Raisa verbeterde zichzelf mooi met 3 seconden.

Na de pauze was er wederom weer een estafette, 4x50m wisselslag gemixt met Isabelle, Femke, Koen en Kevin. Het was een zeer spannende race waarbij de strijd om plek nipt werd verloren. Een mooie 3e plaats, maar nog veel belangrijker; 7 seconden sneller dan de inschrijftijd. Dat wil zeggen, jullie hebben allemaal harden gezwommen dan ooit!

Hierna was het weer aan de dames… en Thijs en Robin. De heren zijn ondertussen wel gewend aan deze wijze van benoemen omdat ze er elke training ook mee geconfronteerd worden. Voor Robin was het de eerste keer 50 vlinder. Thijs liet als routinier zien hoe het moest en liet Robin dit keer achter zich. Dat deed hij dan ook nog eens door een kleine 3 seconden van zijn PR af te snoepen.

 

Voor Roos, Joanne en Julia was het de eerste keer dat ze twee banen met hun ellebogen over het water uit moesten komen. Conclusie; alle drie geslaagd! Gefeliciteerd! Voor Serva, Berit, Madelief, Juun en Lotte is deze afstand gesneden koek en dat resulteerde dan ook in mooie tijdsverbeteringen. Wat zeker nog even genoemd mag worden is de stap die Lotte en Berit gemaakt hebben afgelopen maanden. Met een PR van 3 en 5 seconden zijn dat stappen waar de schrijver van dit stuk alleen nog maar van kan dromen. 

LeviKevinRaisa en Carlijn mochten zich nog kwaad maken op 4 banen schoolslag. Persoonlijk zijn dat er 4 te veel, maar deze zwemmers deden het prima. Zo prima dat het een mooie tweede en derde plaats bij de dames opleverde. Kevin en Levi zijn de jongste mannen in deze startserie waarbij lichaamsgroei een grotere vooruitgang met zich mee brengt dan heel hard trainen. Ze kwamen daarom niet echt goed naar voren in het veld, maar jullie tijd komt nog!

Als afsluiter stond een 4x50m wissel estafette op het programma voor de senioren en een 4x100m vrij estafette voor de dames. Bij
afwezigheid van enkele prominenten senioren mocht Koen zijn intrede doen. Doel? Sneller zwemmen dan de inschrijftijd en hopen op een gelukje om zo tweede te worden. Onder zeer luide aanmoediging werd doel één behaald en kwamen we voor doel twee een kleine 3 seconden te kort. 

De dames slaagden er wel in hun estafette te winnen en dat kwam mede door een bliksemstart van Anouk. Met een tijd van 1.02.16 zette zij een nieuwe lat voor de DBS dames. Tel daar scherpte tijden van RosanneMichelle en Femke bij op en voor je het weet staat er 4.26.13 als eindtijd en duurde het nog minstens 5 seconden voordat de nummer twee kon aantikken. Wederom een verpulvering van het clubrecord, gefeliciteerd! 

Als laatste danken we TZC Vahalis en De Vrije Slag voor de leuke wedstrijd en nog een speciale vermelding naar de fijne de speaker!  

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x